Głóg, czyli Crataegus jak powszechnie wiadomo, od dawna związany jest z drzewem głogowym. Roślina ta była używana do celów leczniczych przez starożytnych Greków i Rzymian. W europejskim ziołolecznictwie stosowano ją również jako środek wzmacniający układ odpornościowy i chroniący przed chorobami takimi jak przeziębienie i grypa. Korzyści płynące ze spożywania głogu są ogromne. Jest dobry dla serca, pomaga złagodzić stres, zwiększa poziom energii i pomaga zachować siłę i zdrowie. Oprócz tych korzyści istnieje jednak kilka ukrytych niebezpieczeństw czających się w jagodach głogu, o których wiele osób nie wie. Niektóre części rośliny mogą być korzystne, podczas gdy inne mogą mieć negatywne skutki uboczne dla Twojego organizmu.
Zdrowie serca
Głóg jest od wieków stosowany w leczeniu chorób serca, takich jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i wysoki poziom trójglicerydów. Był również używany do zwalczania chorób związanych z sercem, takich jak miażdżyca, miażdżyca tętnic, migotanie przedsionków i arytmia.
Głóg może być sekretem dłuższego życia i lepszego zdrowia serca. Wykazano, że jego związki zwane antocyjanami mają silne właściwości antyoksydacyjne, które są świetne dla zmniejszenia ryzyka chorób zwyrodnieniowych, takich jak choroby serca i cukrzyca.
Antocyjany mogą również chronić Twoje serce poprzez obniżenie ciśnienia krwi i poprawę przepływu krwi wokół ciała. Jest to ważne, zwłaszcza gdy się starzejemy, ponieważ wysokie ciśnienie krwi może prowadzić do powiększenia serca i zwiększenia ryzyka udaru i chorób serca.
Wspomaga układ odpornościowy
Głóg może być korzystny w walce z chorobami związanymi z układem odpornościowym. Może to być powód, dla którego roślina ta jest tak skuteczna w zwalczaniu objawów przeziębienia i grypy. Ponadto może również wzmocnić układ odpornościowy osób, które cierpią z powodu osłabienia, takich jak pacjenci po chemioterapii.
Innym sposobem, w jaki głóg może wzmocnić Twój układ odpornościowy, jest zwiększenie liczby białych krwinek w Twoim organizmie. Istnieją różne rodzaje białych krwinek, w tym komórki T i komórki B, które są odpowiedzialne za funkcjonowanie układu odpornościowego.
Zmniejsza stres i niepokój
Głóg był używany w europejskim zielarstwie, aby zmniejszyć stres i niepokój. Wiele osób zwraca się do leków na receptę, aby leczyć swój niepokój, ale te leki są skuteczne tylko dla niewielkiego procenta ludzi. W wielu przypadkach, niepokój może być skutecznie traktowane ziołowych środków.
Jednym z kluczowych składników głogu, który może pomóc w redukcji stresu i niepokoju jest berberyna. Wykazano, że związek ten zwiększa produkcję serotoniny, neuroprzekaźnika, który pomaga regulować nastrój oraz poczucie fizycznego i emocjonalnego dobrostanu. Jest to świetna wiadomość dla tych, którzy zmagają się z niepokojem.
Zwiększa poziom energii
Głóg był używany przez wieki jako naturalny wzmacniacz energii. Jest to świetna wiadomość dla osób, które czują się zmęczone po pracy lub szkole, ponieważ mogą spożywać głóg jako suplement diety, aby zwiększyć poziom energii.
Poziom energii może być zwiększony poprzez spożywanie głogu, który zawiera naturalne związki takie jak kwercetyna, miłorząb japoński, witaminy B i C oraz inne niezbędne minerały takie jak potas i mangan.
Wykazano również, że głóg zmniejsza zmęczenie poprzez redukcję powodujących zmęczenie substancji chemicznych w organizmie, takich jak kwas mlekowy i wirus Epsteina-Barr. Oznacza to, że będziesz miał więcej energii do robienia rzeczy, które kochasz, takich jak praca domowa i zajęcia pozalekcyjne.