Skip to content
Menu
Naturobranie
  • Medycyna
  • Medycyna naturalna
  • Porady zdrowotne
  • Leki
  • Suplementy
Naturobranie

Topinambur – co to jest?

Opublikowano 2 października 202029 października 2020

Spożywane rośliny wywierają ogromny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Bez wątpienia do grupy roślin mającej zbawienny wpływ na ciało zaliczyć można wiele gatunków roślin bulwiastych, w tym jerusalem artichoke szerzej znany jako topinambur

Wyjątkowy korzeń z Ameryki Północnej

Polacy od kilkuset lat wybierają ziemniaki jako podstawę dań. Nie oznacza to jednak, że ziemniak nie może być niczym zastąpiony. Doskonałą alternatywą jest jerusalem artichoke w Polsce znany również jako słonecznik bulwiasty. W naszym kraju roślina ta najczęściej wykorzystywana jest do przyozdobienia ogrodów działkowych. Wynika to głównie z jej rozbudowanej biomasy oraz niedużych wymagań środowiskowych.

Warto nadmienić, że ze względu na nieduże wymagania często występuje ona w stanie dzikim. Najcenniejszą częścią rośliny z pewnością są korzenie, które są bogate m.in. fosfor, potas, cynk czy też żelazo. Dodatkowo w korzeniu odnaleźć można sporą ilość różnorodnych i witamin. Znajdują się w nim witaminy B6, E, A czy też K. Jednak tym, co wzbudza największe zainteresowania jest obecna w korzeniu inulina.

Inulina w topinamburze

Inulina to niezwykle cenny składnik znajdujący się w korzeniu słonecznika bulwiastego. Jest ona szczególnie ceniony przez diabetyków, ponieważ pozwala na obniżenie insulinoodporności, a tym poprawia funkcjonowanie organizmu osób zmagających się z cukrzycą. Dodatkowo badania wykazały, że korzeń topinamburu ma bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego. Może on przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, czy też do wyrównania ciśnienia. Nie są to jednak jedyne zalety tej rośliny.

Dodatkowo warto nadmienić, że regularnie spożywany słonecznik bulwiasty może być dobrym sposobem na wsparcie odchudzania u osób otyłych. Wynika to przede wszystkim z obecności w nim dużej ilości błonnika, który pozwala na bardzo szybkie osiągnięcie uczucia sytości. Wszystko to sprawia, że ta północnoamerykańska roślina coraz częściej znajduje miejsce w polskiej kuchni domowej.

Ostatnie wpisy

  • Czy drogeria internetowa to dobre miejsce?
  • Pokrzywa zwyczajna: właściwości, zastosowania i korzyści zdrowotne
  • Miernik ph metr do wody laboratoryjny
  • Materace do łóżka rehabilitacyjnego – najważniejsze informacje
  • Alergolog Białystok – specjalista w leczeniu alergii

Kategorie

  • Inne zagadnienia
  • Kosmetyki
  • Leki
  • Medycyna
  • Medycyna naturalna
  • Porady zdrowotne
  • Sprzęt medyczny
  • Suplementy
  • Wyposażenie laboratorium
©2023 Naturobranie | Powered by SuperbThemes & WordPress