Dużo mówi się o jedzeniu świeżych warzyw i owoców, ale wiele osób od nich stroni. Chętnie za to sięgają po dania typu instant i fast-food, które są tak nafaszerowane chemią, że tylko potęgują produkcję wolnych rodników. Te z kolei mają destruktywny wpływ na organizm. Powodują liczne szkody. Nie tylko przyśpieszają starzenie się komórek, ale też rozwój mniej lub bardziej poważnych schorzeń. Zawarte w produktach roślinnych antyoksydanty chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Jak działają antyoksydanty?
Antyoksydanty można pozyskać z pożywienia, ale to nie jedyna opcja. Można też sięgnąć po suplementację, czyli antyoksydanty w kroplach czy w tabletkach. Najlepiej przyswajają się oczywiście te pochodzenia naturalnego, czyli z pokarmów roślinnych. Ważne jest to, aby codziennie zjadać świeże owoce i warzywa. Obróbka termiczna niszczy tak ważne dla zdrowia przeciwutleniacze, dlatego czas najwyższy włączyć do menu sałatki, a w formie przekąski jeść owoc. Liczy się różnorodność i sięganie po kolorowe produkty roślinne.
Jeśli ktoś chce mieć pewność, że w owocach i warzywach będzie wystarczająca ilość antyoksydantów, powinien wybierać te pochodzące z upraw ekologicznych a nie konwencjonalnych. Przeciwutleniacze pomagają rozprawić się z wolnymi rodnikami, które sieją niemałe spustoszenie w organizmie. To właśnie przez nie szybciej postępują procesy starzenia się komórek i rozwijają się przeróżne choroby. Decydując się na suplementację antyoksydantami, należy przyjmować ich całe spektrum, a nie tylko jeden rodzaj. Sięganie tylko po witaminę A czy E jest korzystne, ale nie przyniesie pożądanych efektów. Organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje różnych antyoksydantów.